MENU

Tapak pelupusan sampah baharu di Bukit Payong, Jorak

JOHOR BAHRU 13 Ogos - Dua tapak pelupusan sampah baharu akan dibina di kawasan Bukit Payong dan Jorak bagi menampung sisa pepejal bagi kawasan Muar dan Batu Pahat.

Pengarah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (PPSPPA) negeri, Zainal Fitri Ahmad berkata, dua tapak baharu itu akan mula dibina pada tahun hadapan bagi menyelesaikan masalah pelupusan sisa pepejal di dua daerah tersebut.

Beliau berkata, tapak pelupusan sisa pepejal itu akan dilengkapi dengan sistem pengurusan dan keselamatan yang lebih baik berbanding tapak yang terdapat di Seelong, Kulaijaya.

"Jangka hayat dua tapak baharu ini dijangka sekitar 30 hingga 40 tahun dan kualiti tapak ini dikelaskan sebagai Level 4 Sanitary yang serba lengkap selaras dengan keperluan semasa," katanya kepada pemberita di sini baru-baru ini.

Kedua-dua tapak pelupusan sampah baharu itu mampu menampung sisa pepejal bagi beberapa kawasan pihak berkuasa tempatan (PBT) termasuk Majlis Perbandaran Kluang (MPK), Majlis Perbandaran Batu Pahat (MPBP), Majlis Daerah Yong Peng (MDYP), Majlis Daerah Simpang Renggam (MDSR) dan Majlis Daerah Muar (MDM).

Sementara itu, Zainal memberitahu, sehingga kini beberapa pusat pelupusan sampah lama sudah ditutup termasuk Bukit Kelicap, Tanjung Laboh, Yong Peng, Tiram dan Kelapa Sawit kerana sudah mencapai kapasiti maksimum.

"Kos penutupan setiap tapak pelupusan sampah itu menelan kos sekitar RM30 juta di mana kami akan menutup keseluruhan kawasan itu dengan kaedah tertentu untuk memastikan sampah dilupuskan kekal berada di dalam tanah," katanya.

Sumber : Utusan Online