MENU

MUAR 25 Jun - Daerah ini yang kaya dengan nilai sejarah, tempat menarik, makanan tradisi dan sungainya perlu dieksploitasi sepenuhnya untuk tujuan pelancongan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Datuk Hoo Seong Chang berkata, potensi itu adalah aset dan produk pelancongan berharga yang tidak terdapat di tempat lain.

"Masih ada lagi yang tidak mengetahui tarikan di sini. Untuk itu, kerjasama antara pengusaha pelancongan dengan kerajaan perlu ditingkat dan dikekalkan bagi memastikan industri pelancongan di daerah ini terus berkembang maju.

"Pelancongan adalah industri yang besar. Selain usaha Jabatan Pelancongan Johor, ia juga memerlukan sokongan banyak pihak," katanya selepas melancarkan program Let's Visit Muar di sini, semalam.

Menurutnya, amat merugikan jika semua kelebihan dan keistimewaan Muar tidak ditonjolkan kerana kedudukan daerah ini amat strategik selain mudah untuk dikunjungi.

Seong Chang berkata, usaha yang dilakukan menerusi program itu dengan menghasilkan risalah amat bertepatan dan kena pada masanya.

"Risalah ini mengandungi banyak maklumat berkaitan tempat menarik di daerah ini dan ia merupakan panduan untuk memudahkan pelancong luar ke tempat yang mereka kehendaki sepanjang berada di Muar," katanya.

Seong Chang turut memuji idea kreatif jawatankuasa Let's Visit Muar yang memperlihatkan kesungguhan memajukan industri pelancongan di sini.

Pada masa sama, beliau akan berusaha mendapatkan peruntukan daripada Kementerian Pelancongan bagi memastikan program itu mencapai matlamatnya.

Sementara itu, Pegawai Khas Menteri Besar bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bentayan, Chris Lee Ching Yong berkata, program berkenaan menggunakan lima pendekatan untuk mempromosikan pelancongan di daerah ini.

"Antaranya, menggunakan rakaman video yang menampilkan tempat menarik di Muar selain cenderamata, risalah yang mengandungi peta Muar sistem imbasan bar kod kepada pelancong bagi membolehkan mereka mendapat banyak maklumat," katanya.

Sumber:Utusan Melayu Online